Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Интересува ме какви са най-добрите методи за макро с мащаб по-голям от 1:1. По конкретно ме интересува за Никон. Знам, че канон изкараха един обектив който достига 5:1, но за никон не съм чувал.
Методите, които знам са:
- Макро лещи (като филтър)
- Reverse ring - обръщане на нормален обектив
- Поставяне на втори обектив като макро леща.
- ... не съм сигурен, но телеконвертор с макро обектив ще проработи ли за макро снимки?
Има ли други и кои методи дават задоволителни резултати.
Разполагам с китовите обективи 18-55 и 55-200, и Nikkor Micro 105mm F2.8 VR
Ок, но светлоилата се компенсира с повече светлина или по-дълга експонация когато това е възможно. Не е че лесно, но не е като да компенсираш размазан образ и особено ако е по-ъглите. Телеконвертора ли е най-качествения начин?
BotsRevenge - сега видях твоя пост
... макро пръстените и екстендерите едно и също ли са?
Въпроса е там, че доста зор трябва да си дам за да направя 105мм -> 200 с екстендери. Имаше някъде едни формули, но сега не мога да ги намеря. С тях смятах че на 105 мм обектив мащаба ще се увеличи съвсем малко (20%), а на 50мм - много повече.
Телеконвертора е за теле, екстендер-а за макро. Не съм сигурен дали с теле-конвертора може да се фокусира от близо, но съм почти сигурен че с екстендер-а не може да фокусира в безкрайност.
В общия случай, 2х телеконвертора ще увеличи мащаба 2 пъти и ще намали светлосилата 4 пъти. Става, но е компромисен вариант, освен ако няма подходящо добро осветление. Предметното разстояние "почти" се запазва. Разликата идва от самата дължина на телеконвертора.
hotsnail Това е интересно. Можеш ли да ми дадеш някакво инфо за този ... хммм преходник? Имаш ли някаква информация за по-ефтини микроскопи които могат да се закачат за него.